Gebrek aan normale dagen

"Deze keer een column verschenen op1 oktober 2003, ""Gebrek aan normale dagen"".  
Het lijkt nog steeds niet op te kunnen met al die thema-dagen. Jaarlijks komen er vele nieuwe 'aandachtsdagen' bij. Een paar die dit jaar nieuw zijn: Stamppottendag, Schizofrenendag, dag van de cateringmedewerker,dag van de thuisbevalling, goed nieuws dag, en wat dacht je van: STOP de crisis dag! Zo waren er in 2003 al veel 'bijzondere' dagen, daarop heb ik ingespeeld met onderstaande column.
   
Gebrek aan normale dagen. Geen dag meer hetzelfde zegt men sinds 11 September 2001. Dit is zo, het blijft zo, maar..... het was ook al zo. Zonder dat we het beseffen zijn er bijna geen normale dagen meer. In tijden dat het economisch goed gaat heeft de consument steeds meer te besteden. Door de ruime bestedingsmogelijkheden zijn er meer ‘thema’ dagen gekomen. Van oudsher kennen we de dag van de arbeid, moederdag enz.
Vooral de laatste tien jaar is er een wildgroei ontstaan in z.g. themadagen, het is niet meer bij te houden. Heb je wel eens gehoord van: de dag van de vuilnisman, de dag van het oor, of nog gekker de dag van het mobiel bellen? Het duurt niet lang meer of we komen dagen tekort. Sommige thema’s hebben niet genoeg aan een dag, die maken er een week van.
Zo heb je ‘de week van het brood’. Maar ja, met 50 soorten brood is dat niet gek. Een jaar of tien geleden toen de Chrysant taxonomisch ‘Dendranthema’ moest worden heeft Jan van Dijk, de vroegere Fides directeur, als chrysantenpromotor deze naamswijziging aangegrepen om van de Chrysant een ‘thema’ bloem te maken. Dit is niet gelukt. Intussen is het weer gewoon ‘Chrysant’. Als je voor 50 soorten brood al een week uittrekt, kunnen wij met honderden rassen wel een paar maanden uittrekken.

Zouden we dat niet eens goed aanpakken.
In juli en augustus zit nog ruimte in thema-dagen. Als we dan de maand ervoor en erna er ook bij pakken hebben we tevens weer perspectief voor de zomerproductie. Een tip voor Chryson? We moeten dan wel met z’n allen de extra gelden opbrengen. Maar die worden dan door het Bloemenbureau weer verdubbeld. Goede deal? "

Columns