Dialoog tussen moeder en zoon of........... een wijze les van een moeder?

" Bij wijze van uitzondering deze keer een column van een collega colomnist. Zelf had ik het niet beter gekund. Het is uit m'n hart gegrepen!

‘Jongen, wat kijk je somber?’  ‘Ik maak me zorgen mam, je gaat achteruit, 3,2% achteruit’  ‘He, begin jij nu ook al?’  ‘Maar het is toch schandalig hoe dé ouderen gepakt worden?’ De pijn wordt bij jou gelegd mam.’  ‘Pijn, wat is pijn. € 7,50 liggeld per dag, wat is dat nou?
De grootste jachthaven is duurder jongen en dan heb je niet zoveel zorgzame handen aan je bed hoor.’  ’Ik snap dat je optimistisch bent mam, maar….’  ‘Jongen, ik ben het gezeur en geklaag meer dan zat. 2,3%  zei je hè?  Dat is  32 euro op de 1000.'  ‘Maar dat is niet alles, de rollator verdwijnt uit het pakket’  ‘Nou, de brommer zat er ook niet in?  Die hebben wij destijds voor jou gekocht, dan koop jij straks voor mij een rollator. En als ik dood ga krijg jij mijn rollator en betaal jij mijn liggeld op het kerkhof.’  ‘Hoe kun je nou zo vrolijk blijven mam, je eigen risico stijgt, de btw gaat omhoog…’  ‘Hou op!
Alleen het hoge btw-tarief stijgt. Hoeveel meubels denk je dat ik op mijn leeftijd nog zal kopen? En de kleding is door lage-lonen-landen zo goedkoop geworden, dat kan ik wel lijen hoor.’  ‘Er komt een eigen bijdrage voor gehoor-apparaten, krankjorum!’  ‘Jongen, als je zo doorgaat neem ik niet eens gehoorapparaten tegen de tijd dat ik die nodig heb, dan hoef ik dat gezeik van jou niet meer te horen.’  ‘Waarom ben je zo godvergeten dwars mam?’  ‘Omdat ik er geen zin in heb, in dat verongelijkte gejeremineer’ van “we worden uitgeknepen als citroenen.”  ‘En de accijns op wijn gaat met 15% omhoog’  ‘Wat zeg je nou?  Echt?   Hoe verzinnen ze het, heeft Sap zeker bedacht, ja, die drinkt geen wijn natuurlijk, nou ja, hoe het ook zij, luister eens jongen, luister eens naar een oud mens.’  ‘De welvaart is hier de laatste 25 jaar zo ontzettend gestegen. Het past ons niet om zo’n enorme bek op te zetten als daar nu een klein beetje van wordt afgenomen. 
Rijken hebben daar natuurlijk minder last van, rijken hebben gewoon meer geld, zo simpel is het, hoor je dat jongen, rijken hebben meer geld!’  ‘Weet je waarom Nederlanders zoveel klagen?  Omdat het gratis is.  Ze moesten een weten in wat voor weelde ze leven.’  ‘Jullie zijn allemaal door en door verwende welvaarts-plofkippen. Bah!’  ‘Ik ga mam, met jou is geen land te bezeilen.’  ‘Ik ben gewoon gelukkig, met liggeld en eigen risico gelukkig, mag ik misschien?’  “Ik ben geen slachtoffer!” "

Columns