Energiecrisis

"De geschiedenis herhaald zich (dikwijls). Deze keer een column van precies 10 jaar geleden. De Nedelandse Tuinbouw moest de hogere energiekosten toen zelf ophoesten dit in tegenstelling met onze Zuiderburen. Zou de Belgische overheid nu nóg de ruimte daarvoor hebben en hoeveel van onze collega's zijn toen naar België 'ge-emigreerd?   Belgenmop of werkelijkheid!  

Er wordt wel gezegd 'de geschiedenis herhaald zich'.   De prijs van de energie loopt behoorlijk uit de hand.     Ik kan me nog net de vorige energie crisis herinneren, de prijsexplosie uit de jaren tachtig. M'n vader stelde me gerust dat er bijna met vaste regelmaat sprake is van een dergelijke situatie en voegde daarbij geruststellend aan toe: 'goede tuinders komen daar weer versterkt uit!'  Anders dan in de tachtiger jaren staat de overheid nu niet klaar om financieel  bij te dragen. We zullen die energie klap zelf moeten opvangen. De overheid is bovendien van mening dat wij zo flexibel zijn dat zij gerust tot de laatste dag kunnen wachten ons uitsluitsel te geven hoe de tarieven structuur er uit zal gaan zien, zodat we op de valreep nog een 'weloverwogen' beslissing kunnen nemen.

Dat is in België nog wel wat anders. Een maand geleden is de Belgische tuinbouw opgeroepen maatregelen te nemen om energie te besparen. Op een studiemiddag is onze collega's Zuiderburen duidelijk geworden dat zij hun kassen, meer dan voorheen, moeten nalopen op kieren en kapotte ruiten. Tevens adviseert de overheid de tuinders eens na te denken over het aanleggen van schermen om energie te besparen Wist u dat van onze zuiderburen nog 70% stookt met zware olie, 15% op lichte olie en dat slechts 13% de beschikking heeft over aardgas. Een situatie die bij ons al 25 jaar verleden tijd is. Ook de kassen waarin onze zuiderburen telen zijn onze 'verleden tijd', want al jaren bouwen onze slopers onze oude kassen in België weer op. Wat voor ons dus economisch is verouderd daar zien zij nog brood in. Als gevolg daarvan blijven zij dan ook altijd 25 jaar achterlopen. Door de hoge energie prijzen zijn de Belgen nu wakker geschud. Anders dan in Nederland verleent de Belgische overheid de telers wel behoorlijke financiële steun de energie besparende maatregelen te realiseren. Hun zorgzame overheid biedt hen de helpende hand door subsidies te verlenen tot wel 40%.

Zouden we, Europees gezien, van een mop geen werkelijkheid kunnen maken door ons bedrijf om te zetten in Belgische onderneming?

Of is het onze eer te na dan 'Belg' te zijn?"

Columns