Aanpassen aan het jaargetijde

Deze keer een column van 4 januari 1991.
De column is geschreven in de dagen waarin we nu ook zitten, net na nieuwjaar.

Aanpassen aan het jaargetijde!
Veel zijn we de afgelopen maanden, met zijn allen bezig geweest met de knopvorming. Een hele voorlichtingsavond is aan dit onderwerp besteed. De teeltbegeleiders kregen dan ook hele discussies op de bedrijven. Waarbij ze vooral bij tuinders die altijd aan de veilige kant zaten, behoorlijk moesten be-praten om te zorgen dat die niet naar de andere kant gingen overhellen. Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer men op het scherp van het mes zit. Zelf moet je door ervaring en gegevens van voorgaande jaren erbij te halen tot een afweging komen en de juiste beslissing nemen.

Nu we, volgens de kalender althans, weer over het dieptepunt van de donkere dagen heen zijn, kijken we weer naar het voorjaar uit. Zo lijkt het tenminste, want met het schaarse aantal koude dagen die we de afgelopen jaren  gehad hebben, zou je bijna vergeten dat we ook nog wel eens winter kunnen krijgen. Actuele zaken zijn dan, hoe voorkom ik dat het te lang koud is als het scherm open gaat en hoe kom ik aan een voldoende hoge gemiddelde dagtemperatuur? De meningen over gefaseerd openen van het scherm, of het in een keer open laten lopen, zijn nogal verdeeld. Een ding is zeker, als je zorgt dat de buizen heet zijn voordat het scherm open gaat en met tussentijden van 10 a 15 minuten het scherm langzaam opent, kun je de kouval toch wel wat opvangen. En dan is het afhankelijk van de capaciteit van de verwarming of de gewenste dagtemperatuur wordt gehaald.

Columns

Op deze plaats wordt elke 2 maanden een andere column geplaatst. In de loop der jaren zijn van Piet Jansen vele columns verschenen over de meest uiteenlopende Tuinbouw-economische onderwerpen.

In 2007 zijndeze colums in boekvormverschenen onder de titel:

"OBJECTIEF KRITISCH"Prikkelende kijk op de groene sector.

Interesse?? Stuur een mailtje en een exemplaar wordt, gratis, toegezonden.

Columns