"Gouden Chrysant !
Verleden jaar vierden we het GOUDEN CHRYSANTEN GALA.
Afgelopen novenber verscheen de eenmalige Chrysanten Glossy met foto's van het Gala-feest. Een terugblik en een blik vooruit door vakgenoten en deskundigen. En....................... een column van P.Rikkel.
Gouden Chrysant!
Waar is de tijd gebleven. Nu Gouden Chrysant. 1986 Zilveren Chrysant en meer dan 100 jaar geleden al commerciële chrysantenteelt in Nederland. Ik ga even terug in de geschiedenis en sta hier en daar even stil zonder een vaste volgorde. Waar is de tijd gebleven dat we na de teelt de moeren onder platglas opzetten om in het volgende voorjaar er weer stek van te kunnen plukken. Waar is de tijd gebleven dat we de bewortelde stek buiten pootte, de top eruit haalde, laten vertakken, dan halfwas naar binnen brachten en er met kunst en vliegwerk nog een behoorlijk bosje van maakten. Dat was die goeie oude tijd, toen het zo gezellig was, toen we ook nog pluizers teelden met 3 tot 4 takken op een plant. Om maar niet te praten over pluizers in grote terracotta potten die eind oktober na de druivenoogst naar binnen werden gesjouwd en dan in bloei kwamen!
Dan de tijd van begin jaren 1960, toen we erachter kwamen hoe we onze geliefde chrysant op ‘commando’ in bloei konden krijgen, zo ontstond de jaarrondteelt. Veel pioniers, niet alleen tuinders maar ook onderzoekers, veredelaars en voorlichters, de vakliefhebbers, de mannetjesputters, mensen die wisten wat ze wilden, zij bedachten o.a. projecten tot reductie van gewasbeschermingsmiddelen en emissie naar de ondergrond.
De touwtjesband was de primaire ontwikkeling die tot de huidige oogstmachines leidde. Hoeveel jaar is er gewerkt aan de plantmachine, hij is er wel! Na vele initiatieven was er 10 jaar geleden nog totaal geen zicht op enig biologisch bestrijdingsresultaat. Degenen die daar hun schouders onder hebben gezet én de velen die zich, buiten het licht van de schijnwerpers, met hart en ziel hebben ingezet en ons vak hebben gemaakt tot wat het nu is, zij állen verdienen een award! Wat 20 jaar geleden nog de telkens terugkerende assimilatie-belichtings-gekte werd genoemd is nu een onmisbaar hulpmiddel in het streven naar betere kwaliteit en een hogere omzet.
Lichtniveau’s van 120 μmol zijn al geen uitzondering meer. We mogen weinig last hebben met lichtuitstootregels maar de vraag is wel waar blijven we met de overtollige warmte. Zo zijn nog wel een paar bedreigingen die op ons af komen. Was in het verleden de beschikbaarheid van correctiemiddelen, nu is het de beschikbaarheid van biologische bestrijders en zo die er al zijn, mogen die dan ook in ons land worden ingezet. Een andere uitdaging is, het telen ‘uit’ de grond, of blijven we toch ‘in’ de grond. De crisis van de jaren ’30 werd bestreden met anjer, druif en chrysant. We hebben weer een crisis, alleen de chrysant is er nog én blijft! Als we die spirit er in houden hebben we over 50 jaar ‘Dubbel Goud’! P.Rikkel 2011"