De geschiedenis herhaald zich weer!

"De noodzaak schijnt niet steeds niet hoog genoeg te zijn !

Was u de afgelopen week op de HortiFair op de IFTF of op de Trade Fair? Of bij alle drie? Lekker handig hè, drie beurzen in één week. Waarin een klein land groot kan zijn. We hebben geleerd van onze fouten, zegt de kersverse directeur van HortiFair. Eerlijk gezegt geloof ik dat niet, want de velen die hem voorgingen zeiden hetzelfde en zouden eenheid in Tuinbouwbeursland brengen, maar verdeeldheid is het resultaat! Al meer dan 40 jaar geleden ontstond er naast de WéHaTé al een tweede tentoonstelling en nog steeds is eenheid ver te zoeken! Over dit onderwerp deze keer een column uit 1994.  

Gemiste kans
Volgende week opent de Nederlandse Tuinbouw Vakbeurs (NTV) voor de tweede maal haar poorten in het RAI-complex.Wat in de jaren 1947-1948 in het Westland door zes tuinders op poten is gezet als WéHaTé (Westlandse Handels Tentoonstelling) is in de loop der jaren uitgegroeid tot ‘s werelds grootste technische tuinbouw-vakbeurs. Dat internationale is toch niet van de laatste jaren. Al in de jaren vijftig was er belangstelling uit het buitenland, niet alleen bezoekers, maar ook buitenlandse exposanten waren geïnteresseerd in de Nederlandse markt.
De groei naar de huidige vorm is niet vanzelf gegaan. Eind jaren zestig ontstond er een tweede vakbeurs. Versnippering bleek in die tijd ook al averechts te werken. De noodzaak tot kostenbeheersing bracht beide beurzen al weer snel tot elkaar. Zo ontstond in 1973 de NTV, juist voordat de WéHaTé 25 jaar bestond.
Nu, ruim twintig jaar later, is een soortgelijke situatie ontstaan:
de op de klippen gelopen fusie tussen de NTV en de Aalsmeerse Bloemenvaktentoonstelling.    De verschillen waren blijkbaar te groot of de noodzaak (nog) niet groot genoeg om tot een vergelijk te komen. In superlatieve bewoordingen - zoals ‘oude waarden in een nieuwe formule’, ‘grensverleggend’. ‘een nieuwe toekomst binnen gestapt’ en  ‘groter dan ooit’  profileert men zich. Maar intussen gaat ieder z’n gang.

Als je bedenkt dat de geschiedenis zich herhaalt, kun je verwachten dat het binnen vijf jaar tot een fusie moet komen. De plantaardige toeleveringsbedrijven zijn voorlopig de dupe van de voortdurende tweestrijd, want zie dienen op beide beurzen aanwezig te zijn, vooral om internationaal aan de weg te timmeren. De technische kant kiest nu al steeds meer voor de NTV. In een hal waar rumoerige veilinggeluiden, tocht en koude niet kunnen worden uitgebannen, kan het steeds belangrijker wordende randgebeuren, zoals forumbijeenkomsten en seminars, niet tot zijn recht komen.
Zeker niet omdat ook de organisatie daar niet professioneel is.
Ik hoop dat de nieuwe koers van de één, de accommodatie van de ander èn het gezond verstand van beide partijen binnen enkele jaren toch zullen leiden naar één grote Nederlandse tuinbouwmanifestatie.
Want een gemiste kans hoeft nog geen verloren kans te zijn !  "

Columns