"De Championsteelt heeft een nieuw certificaat!
Nog steeds komen er nieuwe 'kwaliteits' certificaten bij. Een goede zaak zou je zeggen om je te onderscheiden van een ander. De Champignonteelt ontwikkelde de afgelopen tijd een onzichtbaar 'sociaal' keurmerk dat garantie geeft dat geteeld wordt onder de Nederlandse sociale normen. De meningen zijn verdeeld over de meerwaarde. Waarom een apart sociaal keurmerk, wat voegt het toe als je dit ook kunt toevoegen(als je dat al niet gedaan hebt) aan je bedrijfs-kwaliteits-systeem? 10 jaar geleden was dit op ons bedrijf ook aan de orde, lees de column hieronder hoe wij daar mee omgegaan zijn!
Bekijk ook de film de ik 4 jaar geleden maakte bij een Champignonteler. Certificatie oerwoud
Onlangs is sierteelt Nederland gevraagd na te denken over Florimark Productie. De meegezonden informatie bood voor reeds gecertificeerde bedrijven weinig nieuws. Het was meer een aansporing om je te onderscheiden van de grijze massa. Naast de jaarlijkse groei van sierteeltproducten en variëteiten lijkt de groei van keurmerken ook niet te stuiten. Dit tot genoegen van de certificeerders want zij zien er wel brood in. Ik vraag me af of het voor de gemiddelde teler uitmaakt voor welk certificaat hij gaat. Het gaat om de doelstelling die er achter zit;
• het inzichtelijk maken van de bedrijfsprocessen,
• verbeteren van de kwaliteit,
• inspelen op de wens van de klant en betrouwbaar zijn.
De doelstelling is bij alle keurmerken dezelfde. Alleen de uitleg verschilt wat en dat wordt aangegrepen om elkaar te beconcurreren. Intussen merk je al dat er overlap is tussen de merken. Het blijkt dat ISO nagenoeg alle keurmerken overlapt. Met een beetje inventiviteit integreer je zelf de verschillende keurmerken in het ISO certificaat. Het kost eenmalig wat tijd maar het bespaart jaarlijks vele honderden euro’s. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat er in de sierteeltsector al vijftien keurmerken zijn. Eén daarvan is eigelijk onnodig ingevoerd:
MPS-SQ. ‘Milieu Project Sierteelt Socially Qualified’ is de volledige naam.
Dit is in het leven geroepen om buitenlandse productie bedrijven op Sociale criteria te toetsen voor een MPS-certificaat. In Midden-Amerika en in Afrika zijn de sociale omstandigheden op de bedrijven wel eens iets anders dan bij ons. Terecht zult u zeggen. Echter de betreffende bedrijven voelden zich gediscrimineerd t.o.v. hun Hollandse collega’s. Zo kregen wij via een pilotgroep MPS-SQ. Nu een jaar later is het verlopen en hebben het geïntegreerd in onze ISO procedures. Zo krijg je licht in certificatie oerwoud! "