Alle neuzen in dezelfde richting ! ?

"Al 3 maal gaf ik mijn mening over het verdeelde Nederland TuinbouwVakbeurs-land! Voor het eerst in 1994 daarna in 2000 en 2004. Nog steeds heerst de verdeeldheid! Hieronder mijn column uit 2000.   Horti Fair

Eindelijk is het dan zover. Een grote Tuinbouw-tentoonstelling, de uiteindelijke samenvoeging van twee plaatselijk opgezette tentoonstellingen die beiden in de loop der jaren tot internationale grootte en waarde groeiden. De laatste jaren was men er al van overtuigt dat samen beter was dan alleen. Het geschilpunt was de lokatie. Uiteindelijk heeft de professionaliteit gewonnen.
Toch zijn er nogal wat mensen die nog aan de RAI moeten wennen. De RAI garages lopen wel snel vol, maar de geoliede organisatie zorgt met een efficiënte pendeldienst zodat verder weg parkeren geen probleem is. Lopen kon je genoeg langs de bijna 1500 stands. Een snelle berekening leert dat als je alle stands langs wilde je al zo'n slordige 14 km onder de zolen had. Te veel voor één dag. Dan had je natuurlijk nog de product inzendingen, de zogenoemde prijsvragen. Al eerder heb ik op deze plaats daarover mijn mening gegeven. Door het hardnekkig vasthouden aan een 'miserabele' presentatie heeft men dit jaar de rekening gepresenteerd gekregen. Inzendingen zijn gehalveerd, gedecimeerd of zelfs geheel afwezig!

Zo ook de Chrysant, welgeteld maar zo'n 80 inzendingen. Tros, santini en geplozen bij elkaar! Vele rassen waren er niet, zelfs geen Reagan vertelde een collega me. En inderdaad het was zo. Zou het toevallig zijn of ontstaat er een tweedeling in ons vak? Wel of geen Reagan. Tijdens m'n rondgang langs de prijsvragen constateerde ik zowel bij de tros als bij de santini's bijna allen 'n waardering boven de 9 en…….. opvallend weinig slap blad, terwijl het al de laatste dag was. Opvallend was ook dat een teler die behoorlijk hoog scoorde z'n veiling kaartje bij z'n chrysanten had geplaatst. Je mag gerust trots zijn op je score bij een prijsvraag, maar dit suggereert dat deze tentoonst ellingskwaliteit ook z'n veilingkwaliteit is. Als dit werkelijk zo is, petje af voor zo'n collega! Tot slot: de Horti Fair organisatie heeft toegezegd dat vanaf nu de dozen-prijsvraag-presentatie tot het verleden behoord. Toch resultaat van alle individuele en gezamenlijke protest acties! P.Rikkel 22 november 2000    "

Columns